Bladen

Artikelen Perdiep Ramesar blijven beschikbaar

29-12-2014 20:49

De artikelen die Perdiep Ramesar voor de krant Trouw heeft geschreven, blijven op verzoek beschikbaar voor onder meer journalistiek wetenschappelijk onderzoek. Trouw meldt maandag op internet dat de artikelen “onlosmakelijk onderdeel uitmaken van de geschiedenis van de krant.”

Het dagblad liet vorige week weten de 126 artikelen die Ramesar voor Trouw schreef in te trekken. De verslaggever gebruikte een ,,onverklaarbaar groot aantal niet-traceerbare bronnen”, oordeelde de onafhankelijke commissie van externe deskundigen die Trouw instelde.

Op meerdere plaatsen werd volgens Trouw de afgelopen dagen de suggestie gewekt dat de betreffende artikelen nooit meer ergens te vinden zouden zijn, maar dat is dus niet waar. Naast de beschikbaarheid voor onderzoek zijn de artikelen ook in het papieren krantenarchief van het Persmuseum terug te vinden.

Wel zijn de stukken van de site afgehaald en verdwijnen ze uit openbare digitale archieven, ,,omdat de krant voor de betrouwbaarheid van de artikelen niet langer kan instaan.”

Trouw kiest niet voor de oplossing om de artikelen online beschikbaar te houden, en dan met een aantekening erbij. ,,Zo’n annotatie kan bijvoorbeeld bij een herziening van de website ook weer verloren gaan. Trouw wil er zeker van zijn dat de artikelen waarvoor ze niet meer kan instaan ook niet meer online beschikbaar zijn.”

Ook het AD haalde een streep door artikelen van Ramesar. Het ging om stukken die Ramesar tot 2007 schreef toen hij werkte voor de Haagsche Courant en later de Haagse regioredactie van het AD.