Weten & Tech

Gigantisch coronaal gat op de zon ontstaan

07-01-2015 10:54

We noemen die dingen coronale gaten omdat ze daadwerkelijk op een gigantisch gat lijken. In werkelijkheid haalt het magnetisch veld van de zon een kunstje uit.

Normaal gesproken stijgen de magnetische velden van de zon op, om er weer terug te keren. Af en toe onttrekken ze zich aan de zon en schieten ze de ruimte in. Daardoor krijgen de hete gassen van de zon de kans om te ontsnappen, waardoor de oppervlakte afkoelt. De donkere kleur ontstaat omdat de temperatuur van zo’n gat lager is dan de rest van de zon. Omdat de hete deeltjes vervolgens hier ook op aarde in hogere snelheden dan normaal arriveren hebben ze invloed op ons magnetisch veld. Dat wordt vervolgens geregistreerd door de Van Allen-sondes, om verder te worden bestudeerd.
20150101_001043_1024_0193Het gat zoals gefotografeerd op 1 januari 2015

Een coronaal gat werd voor het eerst gezien door de bewoners van het eerste Amerikaanse ruimtestation Skylab. Ze kunnen met gemak vijf jaar blijven bestaan. Mede omdat de zon naar haar elfjaarlijkse minimumactiviteit snelt, is het gat een prima kans om de studie naar de zon uit te breiden. Onze ster wordt in de gaten gehouden door onder andere het Solar Dynamics Observatory.

skylab_coronal_holeEen coronaal gat zoals dat door de astronauten van Skylab is gefotografeerd. Check meteen het verschil met de huidige stand van techniek dat zich uit in de scherpte van de foto’s

o-SUN-HOLE-SIZE-900Het nu ontstane gat van 400.000 kilometer breed, in vergelijking tot Jupiter en de aarde.

Meer zon op ThePostOnline