Buitenland

‘Hollande wilde Netanyahu niet bij mars’

12-01-2015 09:03

De Franse president François Hollande had liever gezien dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zondag niet had deelgenomen aan de mars van de republiek, meldden Israëlische media. Een Franse veiligheidsadviseur van Hollande, Jacques Audibert, zou diens Israëlische collega Yossi Cohen vooraf hebben gezegd dat Hollande graag zag dat de Israëlische premier thuisbleef.

Audibert verzweeg dat de Franse regering als de dood was dat Netanyahu zijn uitstapje naar Parijs zou gebruiken om speeches te houden.  Hollande wilde dat de mars van de republiek uitsluitend ging over solidariteit met Frankrijk en niet mocht worden afgeleid door controversiële zaken zoals de relaties tussen joden en moslims en het Israëlisch-Palestijnse conflict. Hollande dacht dat Netanyahu dat wel zou begrijpen.

Parijs had ook de Palestijnse president Mahmoud Abbas gevraagd om dezelfde redenen thuis te blijven. Aanvankelijk leek Hollande zaterdag zijn zin te krijgen. Netanyahu zei om veiligheidsredenen niet te komen en Abbas kon niet vanwege “het slechte weer”.

Netanyahu veranderde echter zaterdagavond plotseling van gedachten toen twee ministers uit zijn demissionaire kabinet zeiden naar Parijs te willen gaan. Netanyahu liet op het laatste moment weten toch te komen en de geïrriteerde Fransen moesten toen ook Abbas optrommelen.

Zo liepen Netanyahu en Abbas en tientallen andere leiders inclusief premier Rutte mee in de optocht tegen terreur. Zondagavond gingen Hollande en Netanyahu naar de Grote Synagoge van Parijs. Toen Netanyahu daar het woord kreeg, maakte Hollande zich snel uit de voeten.

Anp