Buitenland

Indonesië executeert zondag Nederlander

15-01-2015 17:55

De Nederlander Ang Kiem Soei wordt zondag in Indonesië geëxecuteerd. Dat hebben de Indonesische autoriteiten bekendgemaakt, laat het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken aan het ANP weten. Het ministerie zegt dat het niet nader op de zaak in kan gaan maar ‘veroordeelt de aangekondigde executie resoluut’.

Ang Kiem Soei is in 2003 tot de doodstraf veroordeeld voor vermeende betrokkenheid bij de productie van xtc. Zondag worden hij en nog vijf anderen die voor drugsdelicten zijn veroordeeld voor het vuurpeloton gezet. De zes hebben nog om gratie gevraagd, maar die verzoeken zijn afgewezen.

Tweede Nederlander wacht ook doodstraf

In Indonesië dreigt ook voor Dick Nicolaas de doodstraf, voor een ander vermeend drugsdelict. Op de veroordelingen is forse kritiek geweest. Advocaat Bart Stapert zei eerder dat beiden zijn veroordeeld ‘na een rechtsgang die op vele punten ondeugdelijk was’. “Geen van beiden werd bijgestaan door advocaten die waren gespecialiseerd of zelfs maar enige ervaring hadden in zaken waar zoveel op het spel stond.”

Ook kritiek op Nederlandse houding

Maar ook op Nederland had hij enkele jaren geleden forse kritiek “De Nederlandse overheid observeerde de zittingen en verleende consulaire bijstand, maar verzuimde tot nu toe om datgene te doen dat daadwerkelijk de doodvonnissen had kunnen voorkomen”, zei Stapert toen. “Namelijk het inschakelen van een gespecialiseerde advocaat. Nederland verschafte die rechtsbijstand niet in eerste aanleg, niet bij het hoger beroep en ook niet bij de belangrijke cassatieprocedure, waar uiteindelijk de doodvonnissen werden uitgesproken en bekrachtigd.”

ANP