Binnenland

‘Gedwongen anticonceptie voor falende en onmachtige ouders’

22-01-2015 07:54

Hoogleraar Paul Vlaardingerbroek houdt een pleidooi voor gedwongen anticonceptie. Hij pleit voor opgelegde geboortebeperking aan onmachtige ouders naar aanleiding van de gruwelmoord op de 20-jarige Daniëlla, waarvoor de ouders deze week voor de rechter staan, schrijft De Telegraaf.

De zaak tegen moeder Karin S. en stiefvader Geert W. dient deze week in Groningen. Het tweetal wordt  beschuldigd van de martelmoord op hun dochter.

Volgens Vlaardingerbroek schuiven politici het ingewikkelde ethische vraagstuk als een hete aardappel voor zich uit. “Het onderwerp verzandt steeds in oeverloze discussies. Zwakbegaafde ouders zouden recht hebben op een kind. Maar sommige kinderen hebben ook het recht om niet geboren te hoeven worden.”

Elk jaar sterven meer dan vijftig kinderen als gevolg van mishandeling. Uit onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut blijkt dat het grootste deel van deze ouders psychiatrische problemen heeft, een alcohol- en/of drugsverslaving, met daarnaast vaak ook een verstandelijke beperking.