Binnenland

Rotterdam gaat via gsm-signalen bezoekersstromen in kaart brengen

27-01-2015 07:12

Om te controleren hoeveel mensen er in de binnenstad komen en hoe lang ze er verblijven, gaat Rotterdam binnenkort het meetsysteem City Traffic in gebruik nemen. Dit meldt De Telegraaf.

Het systeem gebruikt mobiele telefoonsignalen, zoals Bluetooth en WIFI, om het aantal bezoekers in het centrum te registreren en te zien hoe lang deze er verblijven. City Traffic zal de gemeente rond de 25.000 euro per jaar gaan kosten.

De gemeente wil de bezoekersstromen in kaart brengen, omdat ze zich als doel gesteld heeft de komende jaren de verblijfsduur van de bezoekers van de binnenstad met tien procent te verlengen.

Brief

“Het  meetsysteem kan laten zien wat de invloed is van ruimtelijke en programmatische  veranderingen in de stad. Denk hierbij aan het meten van het aantal bezoekers na de opening  Markthal, de inrichting van Heereplaats of de opening P&W garages”, zo schrijft wethouder Adriaan Visser in een brief aan de gemeenteraad.

Privacy

De raad stelde eerder bezorgd te zijn voor de privacy van de bezoekers, omdat het systeem werkt via het uitlezen van hun telefoonsignalen. Volgens Visser zijn deze signalen echter niet te herleiden tot personen. City Traffic zou alleen MAC-adressen registreren. Dit zijn unieke identificatienummers die aan een apparaat worden toegekend. “Er zijn onevenredige inspanningen nodig om via het MAC-adres de gebruiker van het toestel te herleiden,” bezweert de wethouder.

Ook zou de gemeente alleen gegevens krijgen van City Traffic die bestaan uit “gemiddelde en geaggregeerde data,” waar geen MAC-adressen meer bij zitten.