Binnenland

Teruglezen: Gijzeling in NOS-studio – Man met pistool eist zendtijd

29-01-2015 20:11

In Hilversum was donderdagavond in een NOS-studio korte tijd een gijzeling gaande. Een man met een vuurwapen gijzelde een portier en wist daarna tot een studio van het Journaal door te dringen. Hij eiste vervolgens zendtijd. De man werd daarna overmeesterd door de politie. Later bleek het pistool een nep-vuurwapen. De man was even voor acht uur het NOS-gebouw binnengedrongen. Hij zei te behoren tot een hackerscollectief. Daarnaast zei hij dat de NOS onder invloed staat van veiligheidsdiensten. Ook zei hij dat hij zelf onderdeel uitmaakte van die veiligheidsdiensten. Het hackerscollectief zou volgens hem klaarstaan voor een cyberaanval, zo vertelde NOS-verslaggever Martijn Bink.

De Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes (PvdA) had op een belegde persconferentie na de gijzeling  kritiek op de beveiliging van het Mediapark. “Het politieoptreden was adequaat, maar de beveiliging niet, anders had dit niet kunnen gebeuren.” Later op de avond zei minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) dat het binnendringen van het NOS-gebouw lijkt op een eenmansactie.

Videobeelden van de gijzeling hieronder, daarna kunt u het liveblog teruglezen.

[jwplayer mediaid=”369081″]

Update 23.35 – Telegraaf-hoofdredactioneel: “Hoewel het een eenmansactie lijkt te zijn, moet de leiding van de NOS dit incident zich zwaar aanrekenen. De beveiliging van medewerkers en gebouwen deugt niet. Dat is kwalijk.” Ook Volkskrant TV- recensent Jean-Pierre Geelen is kritisch op de NOS:

“Voor de evaluatie, naast de discussie over de beveiliging van het Mediapark: de nieuwsorganisatie NOS bleek nu zij zelf de grootste bron van nieuws was, niet in staat via radio, Teletekst, website, of app ook maar enige verklaring te geven voor de toen nog raadselachtige ‘omstandigheden’. Hoofdredacteur Gelauff had zijn personeel geboden niet te twitteren of de pers te woord te staan. Daar had hij mogelijk toen nog redenen voor, maar vreemd bleef het om het eerste nieuws op tv te moeten vernemen via een ingelaste uitzending van het concurrerende RTL Nieuws met een aangeslagen Rick Nieman, enkele honderden meters verderop op het Mediapark.”

Update 23.17 – Een studiegenoot van de verdachte zegt dat hij eerstejaars scheikunde is op de universiteit van Delft. Hij was de afgelopen vier weken niet op college verschenen. Het zou gaan om Tarik Zahzah. De studiegenoot vermoedt geen jihadistische motieven: “Hij kwam op mij over als een rustige intelligente jongen.”

Update 23.10 – Huiszoeking gaande bij een ‘palmkwekerij’ in Pijnacker, de woonplaats van de gedachte.

Update 23.01 – Het is niet de eerste keer dat de NOS iets dergelijks meemaakt. In de jaren tachtig zag NOS Journaal presentator Fred Emmer zich geconfronteerd met een vreemde man in de studio, toenmalig parlementair verslaggever Hans Laroes werd in 1991 nabij het Binnenhof neergestoken door een verwarde man. Ook BNN wist een keer ene live-uitzending binnen te dringen.

Update 22.42 – De gijzelnemer is een 19-jarige man man uit Pijnacker, geboren in Zoetermeer. Dat zegt Officier van Justitie Johan Bac. Pieter Broertjes zegt dat de beveiliging van het Mediapark niet ‘adequaat is gebleken’.

Update 22.29 – De gewapende man die donderdag zendtijd eiste bij de NOS, kan onmogelijk een hacker zijn, zoals hij zelf beweerde. Dat zegt TPO-columnist Brenno de Winter. “Hackers hebben een hoge ethiek. Ze zouden nooit iemand een trauma aandoen door met een wapen te zwaaien en weten zelf heel goed hoe ze een podium moeten vinden. Daarbij geloven hackers niet in een ouderwets medium als televisie”

De man had aan NOS-personeel een brief gegeven waarin hij stelt: ,,Besef dat ik niet in mijn eentje ben. Er zijn er nog vijf, plus 98 hackers die klaar zijn voor een cyberaanval.”

Update 22.10 –  De gijzelnemer is niet bekend bij de inlichtingendiensten. De dader komt uit de omgeving Den Haag en studeert in Delft.  Recentelijk zou hij zijn ouders hebben verloren. Dat meldt de NOS.

Update 21.59 – NOS-parlementair verslaggever Joost Vullings not amused door opmerking 50Plus-fractievoorzitter Henk Krol: “Zak.”

Update 21.40 – Nog meer beelden van de overmeestering via RTL Nieuws.

Update 21.27 – Dienstmededeling: Studio Powned dat vanavond haar eerste aflevering zou bleven gaat niet door.

Update 21.23 – NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff was niet aanwezig, vertelt hij aan de NOS die nu uitzendt vanuit Den Haag.

Update 21.08 –  NOS heeft beelden vrijgegeven van man in studio. De man die u buiten beeld hoort praten is de portier.

[jwplayer mediaid=”369081″]

Update 21.04 –  Radio1 liet zojuist opnames van de man in de studio horen. Hij zei: “De dingen die gezegd gaan worden zijn grote wereldzaken. We zijn ingeschakeld door inlichtingendiensten.” Vervolgens werd hij overmeesterd door een arrestatieteam. Update 20.56 – De man had een brief bij zich:

Beeld: dit zou de man zijn:

Update 20.42 – NOS-directeur Jan de Jong zegt op Radio1 dat er geen signalen waren dat de NOS een terreur-doelwit zou zijn.

Update 20.28 – Man overmeesterd, melden meerdere bronnen op het Mediapark. Een NOS-medewerker meldt dat de man eerder de redactievloer wist te bereiken.

Update 20.25 – Burgemeester Pieter Broertjes (PvdA) van Hilversum bevestigt donderdagavond dat er iemand in het gebouw van het Journaal eist dat hij zendtijd krijgt. Of deze persoon gewapend is, kon de burgemeester nog niet zeggen.

Update 20.22 – Gesproken wordt over een man die in de studio van het NOS Journaal, met een groot wapen met een geluidsdemper, zendtijd zou eisen. Alle medewerkers van de NOS moesten het pand verlaten. De politie is in groten getale aanwezig.