TPOok!

 
Binnenland

Mogelijk hoge boete voor VARA om phishing

Mislukte actie valt onder cybercrime

De makers van het televisieprogramma Rambam (VARA) krijgen mogelijk een boete van duizenden euro’s na een mislukte poging om persoonsgegevens van Tweede Kamerleden af te troggelen. Dat schrijft De Telegraaf.

Eerder deze week werden tientallen zogeheten phishingmails naar parlementariërs gestuurd. De VARA-medewerkers deden zich voor als de ict-afdeling van de Tweede Kamer en vroegen in de mail om vertrouwelijke gegevens. De echte ict-afdeling van de Tweede Kamer kreeg lucht van de zaak en schakelde direct de politie in.

Het versturen van dit soort e-mails valt onder cybercriminaliteit. Strafrechtadvocaat mr. Kerem Canatan zegt dat de programmamakers en verzenders het risico lopen een boete van enkele duizenden euro’s te krijgen en mogelijk een voorwaardelijke taakstraf.

De VARA wilde tegen de krant niet zeggen of de eventuele boete met belastinggeld wordt afgerekend. “We doen hier nu geen uitspraken over”, aldus een woordvoerder.

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.