Binnenland

NFI luidt noodklok om bezuinigingen

10-02-2015 07:02

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) luidt de noodklok over het oplossen van ingewikkelde misdaden. De specialisten van de dienst vrezen dat onderzoek op een plaats delict in de toekomst niet altijd meer zal gebeuren, vanwege bezuinigingen van minister Opstelten (Veiligheid en Justitie).

Het NFI-personeel schrijft dit in een brief aan hun directeur, die in bezit is van De Telegraaf. De SP stelt Kamervragen over de kwestie.

De partij is boos dat er voor 9,6 miljoen euro aan bezuinigingen zo veel schade wordt toegebracht aan de opsporing en vervolging van criminelen. Kamerlid Van Nispen roept Opstelten daarom wederom op het matje.

Dna-vooronderzoek, onderzoek plaats delict en basisonderwijs over forensisch onderzoek en nog meer specialistische zaken moeten voortaan door de Nationale Politie worden gedaan. Het NFI-personeel ziet echter dat de agenten daar nog helemaal niet klaar voor zijn.

Bij het NFI gaan door de bezuinigingen 77 voltijdbanen weg. De ondernemingsraad van het NFI baalt hiervan en wijst er op dat dit geen positieve gevolgen zal hebben.