TPOok!

 
Binnenland

Ondernemer in problemen door verkeerd IP-adres

Stevig ondervraagd op Schiphol en na landing in VS

Update onderaan: Reactie Vodafone

Ondernemer Erik Pas heeft zowel op Schiphol als in de VS problemen gekregen door zijn recent geïnstalleerde Vodafone-internetaansluiting thuis. Dit schrijft De Telegraaf.

Pas had een week voor zijn reis via zijn internetaansluiting een zogeheten ESTA-toestemmingsformulier ingevuld, dat nodig is om de VS binnen te komen. Echter, zijn IP-adres stond geregistreerd als een Jordaanse internetaansluiting.

Hierdoor werd hij op Schiphol al uit de rij geplukt, waarna hij zich moest melden bij iemand van de Amerikaanse overheid. “Ik kreeg een stevige ondervraging over de moslimlanden die ik mogelijk zou hebben bezocht. Niet één dus,” vertelt Pas aan de krant. “Maar goed, volgens die man had ik mijn ESTA eerder die week vanuit Jordanië aangevraagd en dat riep vraagtekens op. Grappig, want ik heb heel Jordanië nog nooit gezien…”

Eenmaal in de VS gebeurde vervolgens hetzelfde. Ook hier werd de ondernemer op het vliegveld van Los Angeles ondervraagd. Hij kreeg later zelfs de politie aan de deur.

Reactie Vodafone
Vodafone registreert de IP-adressen die het gebruikt, waaronder ook het IP-adres van deze klant, in Nederland. Dit is gemakkelijk te controleren door het IP-adres in te tikken op www.ripe.net.

Daarmee is de locatie van IP-adressen echter ook publieke informatie die zijn weg vindt naar verschillende internationale databases. Soms worden IP-adressen hergebruikt. Dan kan het zijn dat een IP-adres ooit in een ander land geregistreerd stond. Als een organisatie dan gebruik maakt van verouderde databases om de locatie van IP-adressen te checken, kan dit een onjuist beeld geven. We kunnen niet controleren of dit in dit geval is gebeurd, we kunnen het helaas ook niet voorkomen. Het enige dat wij kunnen doen, is zorgen dat onze IP-adressen altijd correct geregistreerd worden. Dat is met dit IP-adres juist gebeurd.

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.