Doneer aan TPO
 

De afzeg-email die Paul Scheffer aan hbo Windesheim stuurde

'We moeten die cartoons juist blijven tonen'

Door: , 14:37, 21 februari 2015

'We moeten die cartoons juist blijven tonen'

Onderstaande tekst is de integrale email die Paul Scheffer mailde aan Bas Mesters, opleidingsdirecteur van de opleiding journalistiek op Hogeschool Windesheim Zwolle. Scheffer was uitgenodigd voor deelname aan een debat over ‘de vrijheid van meningsuiting na Charlie Hebdo’ maar zegde af nadat bleek dat directeur Mesters een aankondigingsaffiche met daarop een afbeelding van de Charlie Hebdo-cover met De Profeet had laten verwijderen. Tekst gepubliceerd met instemming van Scheffer zelf.

 

Beste Bas Mesters,

Ik heb er nog even goed over nagedacht, maar dit is denk ik toch een onoverkomelijk meningsverschil. Ik denk dat er ergens een grens moet worden getrokken in het toegeven aan angst, en je besluit om het affiche voor het debat over journalistiek na Charlie Hebdo ‘te kuisen’ is volgens mij een stap te ver. Juist een school voor de journalistiek moet een voorbeeld zijn van het vrije woord, moet aankomende journalisten leren niet te wijken voor intimidatie.

En bovendien geloof ik dat verdraagzaamheid nooit gestoeld kan zijn op vrees; ik heb de afgelopen jaren teveel mensen gezien die uit beduchtheid voor negatieve reacties van moslimzijde maar een stapje terugdoen, vaak juist met de beste bedoelingen, om de lieve vrede te bewaren. Zelf ben ik zeker geen scherpslijper – getuige honderden gesprekken en debatten in moslimkringen – en ik ben een verwoed aanhanger van een pluralisme.

Maar juist nu dat steeds meer onder druk komt te staan – zie alleen al de kop op de voorpagina in het Parool van gisteren: ‘Joden, vlucht niet uit Nederland’ – moeten een paar grenzen worden bewaakt. Niet alles laat zich oplossen in de oproep tot een goed gesprek, het gaat ook om de voorwaarden van zo’n gesprek, namelijk het scheppen van een ruimte van vrijheid en veiligheid. Maar die twee gaan wel samen: er is uiteindelijk geen veiligheid zonder vrijheid.

Enfin, ik ben ervan overtuigd dat we na de aanslagen in Parijs en Kopenhagen, niet te vergeten Toulouse en Brussel, juist de cartoons moeten blijven tonen. Daar komt nog bij dat de omslag van Charlie Hebdo na de aanslag eerder vergevingsgezind was en van een onvoorstelbaar milde ironie – onvoorstelbaar gezien de moordpartij die er aan vooraf was gegaan.

Kortom, ik blijf bij mijn besluit en zal – met spijt in het hart – niet deelnemen aan het gesprek donderdag a.s. Mocht je dat een goed idee vinden, dan kun je bovenstaande overwegingen aan de studenten voorlezen, zodat ze begrijpen waarom ik er niet bij ben,

Vriendelijke groeten,

Paul Scheffer

 

 

Lees ook:

Hbo Windesheim censureert Charlie Hebdo affiches uit respect voor moslimstudenten

Wat studenten journalistiek op Windesheim werkelijk leren over censuur 

Windesheim en Bas Mesters keren slachtoffers Charlie Hebdo de rug toe

 
 
 
 

Steun direct Bert Brussen Test

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie via het formulier minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie. Of doe hier een donatie aan TPO via creditcard.
 

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace