Buitenland

Turkse politica heeft humor

25-02-2015 13:41

Het is geen goede zaak als leden van de Turkse regering met bepaalde diersoorten vergeleken worden, vindt Melda Onur. De vrouwelijke parlementariër van de Republikeinse Volkspartij (CHP) reageerde maandag op een tirade van HDP-politicus Hasip Kaplan.

Volgens Kaplan zit het bestuur van Turkije vol “dieven, corrupte figuren, folteraars en jakhalzen”. De ministers van de AKP zouden ook met hyena’s vergeleken zijn, schrijft dagblad Hürriyet.

“Ik veroordeel Kaplan”, zei Onur. “Jakhalzen noch hyena’s eten of stelen méér dan wat ze nodig hebben. Sommige mensen zijn anders, we weten om wie het gaat.” Onur, die tevens dierenactivist is, hoopt dat mensen zich voortaan niet meer grievend zullen uitlaten over dieren. “Elke keer als iemand ze op de korrel neemt zal ik voor ze opkomen”, aldus de politica, “of het nu gaat om varkens, ezels of jakhalzen.”

“Het voert wat ver om dierenrechten op de parlementaire agenda te zetten in een land waar zelfs voor mensenrechten geen respect is”, zo reageerde Kaplan op Onur. Hij beaamde desalniettemin de kritiek van zijn collega en verontschuldigde zich tegenover de dieren.