Binnenland

Boetes voor racistische reaguurders onder selfie Nederlands Elftal

09-03-2015 10:20

Drie reaguurders die racistische teksten onder een selfie van het Nederlands Elftal plaatsen, moeten een boete van 360,- euro betalen. Doen zij dat niet, dan moeten ze hun daden verantwoorden voor de rechter. Dat heeft het OM bekendgemaakt.

Fer

Middenvelder Leroy Fer plaatste een foto op Instragram met acht donkere internationals. In de reactiepanelen werd onder meer veelvuldig de link gelegd met Zwarte Pieten. De kwestie leidde tot veel ophef en verontwaardiging. Fer zei destijds diep gekwetst te zijn door de reacties. “De teksten raken me diep. Het voelt alsof die mensen willen zeggen: jij hoort niet in het Nederlands elftal”. Hij zegt blij te zijn met de actie van het OM: “Het is een overduidelijk signaal aan iedereen dat dit soort kwetsende zaken gewoon niet kán. Niet binnen en ook niet buiten de lijnen.”

Van Persie

Ook Oranje-aanvoerder Robin van Persie heeft gereageerd: “Ik ben verheugd dat dit is opgepakt en dat deze personen hier niet zomaar mee wegkomen. Zoals ik na onze laatste wedstrijd tegen Letland ook al aangaf, wij vertegenwoordigen allemaal het Nederlands elftal en daarin maakt kleur niets uit. Bij ons niet en in het ‘gewone’ leven mag dat ook niet zo zijn.”

ANP/TPO

Lees ook:
Leroy Fer rekent op actie OM tegen racistische uitlatingen