Binnenland

‘Kinderen ingezet door wietbendes’

12-03-2015 08:42

Justitie in Limburg heeft een onderzoek ingesteld naar informatie dat wietbendes in het zuiden van het land minderjarigen inzetten om wiet te plukken. Dit schrijft De Telegraaf. De jongeren van 14 tot 17 jaar zouden worden geronseld op middelbare scholen.

“Wij hebben ernstige signalen ontvangen dat minderjarigen betrokken zijn bij zulke praktijken en nemen deze zeer serieus”, aldus woordvoerster Cindy Reijnders van het OM. “We zijn daarvan geschrokken en roepen vanaf deze plaats daarom mensen die meer van deze praktijken afweten en zich onveilig voelen, op zich anoniem te melden bij ons.”

De ronselpraktijken zouden zich onder meer voordoen in Maastricht en Heerlen.

Tweede Kamerleden Raymond Knops en Peter Oskam van het CDA stellen geschrokken te zijn. Zij eisen van minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie dat deze ronselpraktijken tot op de bodem wordt uitgezocht. “Het feit dat er kinderen en jongvolwassenen op deze manier de criminaliteit ingetrokken worden, vinden wij heel schokkend. Het gaat hier om een kwetsbare groep; dit probleem moet aangepakt worden”.