Binnenland

‘Opsporing in gevaar door bezuinigingen NFI’

12-03-2015 06:48

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Rijswijk is vast van plan een aantal specialismen af te stoten, ondanks bezwaren van het personeel. Dit schrijft de NOS, die stukken in handen heeft waaruit blijkt dat de directie geld wil besparen door verf-, haar- en handschriftonderzoeken te schrappen.

Volgens de directie zijn deze onderzoeken te duur en zouden ze ook overgenomen kunnen worden door de markt. Externe deskundigen vrezen echter dat de oplossing van misdrijven hierdoor in gevaar komt. Ook de ondernemingsraad van het NFI waarschuwde hier eerder al voor.

Het NFI heeft niet veel keus, het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft besloten dat het instituut de komende jaren wel moet bezuinigen. In 2018 zal het NFI ruim 9 miljoen euro minder krijgen dan in 2013. Door de kleine specialismen af te stoten, hoopt de directie van het NFI de jaarlijkse uitgaven flink te kunnen terugschroeven.

Vandaag houdt de Kamer op initiatief van de SP en het CDA een hoorzitting. De directie van het NFI zal hierbij aanschuiven, maar ook externe deskundigen nemen eraan deel. Volgende week is er een debat in de Tweede Kamer over de bezuinigingsplannen van het NFI.