Binnenland

Ouderen vaak bestolen door familie

18-03-2015 06:32

Honderdduizenden ouderen worden bestolen door de eigen familie. Het gebeurt vaak dat familieleden gaan tanken of boodschappen doen met de bankpasjes van de ouderen. Die zwijgen uit angst hun hulp kwijt te raken. Dat blijkt uit een onderzoek van Plus Magazine onder 1200 mensen van 50 jaar en ouder, schrijft het AD.

Van de ondervraagden gaf 7 procent aan weleens te zijn bestolen door familie, ex-schoonfamilie, gezinsleden of nieuwe ‘vrienden’. Het blad voor 50-plussers schrok zo van de uitkomst, dat er een aanvullend onderzoek komt naar de schaal van de oplichting en de diefstal.

Zowel mannen als vrouwen zijn slachtoffer. Met het stijgen der jaren krijgen steeds meer ouderen ermee te maken. Vooral 75-plussers zijn kwetsbaar.

Uit een eerder onderzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bleek ook al dat 30.000 ouderen financieel worden uitgebuit.

Woordvoerder Nora van Oostrom van de Koninklijke NotariĆ«le Beroepsorganisatie zegt niet verbaasd te zijn dat het veel meer mensen betreft. “De uitbuiting kan vele vormen hebben. Even boodschappen voor iemand doen en dan ook voor jezelf. Of tante naar het ziekenhuis brengen en dan tanken met haar bankpasje. Als dat wekelijks gebeurt, kan het om grote bedragen gaan. Soms zijn ouderen bang om er iets van te zeggen. Ouder worden en eenzaamheid gaan vaak samen. Dan is de gedachte: laat maar, anders zie ik diegene nooit meer. Dan ben ik alleen, wie doet dan boodschappen?”