Buitenland

Siri vindt homoseksualiteit ‘vies’ en ‘ongepast’

17-04-2015 13:37

Het is algemeen bekend dat homoseksualiteit uit den boze is in Rusland. Het bestaat zoals overal, maar het liefst zwijgt men er over in Rusland alsof het niet bestaat. Sterker nog, wie homoseksualiteit propageert pleegt een strafbaar feit en kan beboet worden. Dit vloeit voort uit de omstreden homopropagandawet in Rusland. Eerder werd Ikea al beboet naar aanleiding van hun online magazine – Ikea Family Live – waar twee mannen op een bank zaten. De Zweedse meubelgigant liet weten dat het magazine bedoeld is om “diverse aspecten in het huishoudelijk leven te belichten”. Niet specifiek homoseksualiteit. De afbeelding van twee mannen op een bank kon op meerdere manieren geïnterpreteerd worden. Misschien zijn het broers? Neven? Vrienden? Nee. Nee. En nee. Volgens de Russische overheid waren het homo’s en dat zomaar in een Ikea blaadje onder de aandacht van de gewone Rus te brengen, gaat een stap te ver.

Ikea geeft het online magazine niet meer uit in Rusland, omdat het bang is om beboet te worden. In een officiële verklaring liet de meubelgigant zelfs weten begrip te hebben. “ls bedrijf moeten we wetten in landen naleven en misschien dat ons tijdschrift zou hebben bijgedragen aan homopropaganda. Daarom zullen we het tijdschrift niet meer in Rusland uitbrengen.”

iOS update en Siri

Ikea is niet de enige in Rusland die de homopropagandawet dient te accepteren. Met de laatste update van iOS is het mogelijk om het spraakpropgramma Siri voor de iPhone in het Russisch te gebruiken. Apple wordt er van beschuldigd dat Siri in het Russisch homoseksualiteit als ‘vies’ en ‘ongepast’ bestempelt. Een gebruiker postte de volgende video op YouTube waar hij in het Russisch de virtuele spraakassistent vroeg waar hij een homohuwelijk in Engeland kon registreren of waar de dichtstbijzijnde homoclub is. Spraakassistent Siri gaf opmerkelijke antwoorden. “Ik zou blozen als ik zou kunnen”, antwoordde Siri op de vraag waar er homoclubs zijn of”‘Ik doe alsof ik dat niet heb gehoord” op de vraag waar je een homohuwelijk in Engeland kan registreren. Kijkt u zelf:

https://www.youtube.com/watch?v=IUC2GD351EU#t=100

Nadat de van oorsprong Russische Alex de video op YouTube had gezet, kwam Apple met een verklaring dat het niet de intentie had om een homo-onvriendelijke Siri te ontwikkelingen. Het zou gaan om een ‘bug’ dat binnen een dag was gefixt. Wie Siri nu in het Russisch vraagt waar je homoclubs kunt vinden, krijgt een lijst met de dichtsbijzijnde clubs. Onduidelijk is of Apple hiermee de omstreden homopropagandawet aan haar laars lapt.