Zwarte scholen Amsterdam willen meer witte kinderen

21-05-2015 12:09

In Amsterdam hebben twee zwarte basisscholen een ‘ludieke actie’ bedacht om witte kinderen te trekken. Leerlingen gaan vrijdag in de buurt langs de deuren, gekleed in het wit. Ze dragen T-shirts met de tekst: ‘Is dit wit genoeg voor u?’.

Daarnaast delen de kinderen folders uit waarin om witte leerlingen wordt gevraagd, de websites van beide scholen staan tijdelijk ‘op zwart’.

Het gaat om De Avonturijn en de Catharinaschool, die beiden in gemengde wijken in Amsterdam-Zuid staan. Toch is meer dan 95 procent van de leerlingen van allochtone komaf. Ouders van deze kinderen dringen er bij het schoolbestuur op aan actie te ondernemen.

“Ze willen dat wij er iets aan doen dat hun kinderen kunnen integreren, als voorbereiding op de maatschappij waar ze straks in terechtkomen.”

“Witte ouders vermijden opvallend vaak ons soort scholen, omdat ze denken dat ‘hun soort mensen’ daar niet thuishoort, daar minder presteert of daar verkeerde dingen leert”, zegt bestuurder Diane Middelkoop.

Het voortbestaan van de scholen staat bovendien op het spel. Er zijn niet genoeg donkere kinderen in de wijken, waardoor het leerlingenaantal terugloopt.

ANP/TPO