Buitenland

‘Slechts zes huizen gebouwd met Rode Kruis-miljoenen Haïti’

05-06-2015 06:53

Van het budget van bijna een half miljard dollar dat het Amerikaanse Rode Kruis had voor hulp na de aardbeving in Haïti, zijn slechts zes huizen gebouwd. Dat beweert althans online-platform ProPublica, dat zich bezighoudt met onderzoeksjournalistiek. Het Rode Kruis ontkent de aantijgingen, schrijft de NOS.

Het Rode Kruis zou de bedoeling hebben gehad om 130.000 huizen te bouwen. Volgens ProPublica kwam dit er door verschillende oorzaken niet van. Zo zou het het Rode Kruis niet gelukt zijn om lokale experts in te huren voor de bouwplannen.

ProPublica beschuldigt het Rode Kruis er ook van misleidende en onjuiste informatie te hebben gegeven over de bestemming van de miljoenen.

Volgens het Rode Kruis klopt er niets van het verhaal en hebben de journalisten hun huiswerk niet gedaan. De hulporganisatie zegt in een verklaring op internet dat met het geld onder meer acht ziekenhuizen en klinieken zijn gebouwd, scholen zijn herbouwd en schoon drinkwater is geregeld. Ook konden 100.000 mensen verhuizen van tenten naar tijdelijke woningen.