TPOok!

 
avatar
   
Binnenland

CDA: altijd celstraf bij veroordeling vuurwapenbezit

Mensen die veroordeeld worden wegens illegaal vuurwapenbezit of handel in vuurwapens, moeten altijd een celstraf krijgen. Ze mogen niet meer wegkomen met een taakstraf of een boete, vindt het CDA.

CDA-Kamerlid Peter Oskam gaat daarvoor woensdag pleiten tijdens een overleg met minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie). Volgens Oskam eist het Openbaar Ministerie al wel zwaardere straffen maar gaan de rechters hier vaak niet in mee. De minister zou daarover aan de bel moeten trekken bij de Raad voor de Rechtspraak. Deze raad kan de interne richtlijnen voor rechters aanpassen, stelt Oskam.

Daarnaast pleit de CDA’er voor een speciale vuurwapenofficier. Dat is een officier van justitie die zich alleen met vuurwapenzaken bezighoudt. Die kan in dit soort zaken sneller en doelmatiger optreden en mogelijke netwerken erachter doorzien en ontmantelen. Door kennis en kunde te bundelen, is er bovendien minder kans op fouten, stelt hij.

Een steviger aanpak van criminelen met vuurwapens is volgens het CDA hard nodig, omdat zij steeds zwaardere wapens inzetten. De afgelopen maanden zijn er verschillende schietpartijen geweest waarbij georganiseerde bendes betrokken waren.

Ook PvdA en SP pleiten voor een hardere aanpak van wapens, vooral in internationaal verband. Criminelen kunnen over de grens vaak makkelijk aan wapens komen en die mee naar Nederland te nemen, vinden ze.

Anp

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.