Binnenland

OM eist celstraf tegen journaaldreiger Tarik Zahzah

19-06-2015 12:49

De man die in januari het gebouw van de NOS binnendrong en ervoor zorgde dat het achtuurjournaal niet kon doorgaan, moet van het Openbaar Ministerie (OM) vier jaar gevangenisstraf krijgen, waarvan een jaar voorwaardelijk. Dat eiste de aanklager vrijdag bij de rechtbank in Lelystad, waar de twintigjarige Tarik Zahzah terechtstond. Ook mag hij niet meer in de buurt van de NOS komen en moet hij verplicht worden tot contact met de reclassering.

Volledig toerekeningsvatbaar

Mocht Tarik Zahzah veroordeeld worden en binnen drie jaar opnieuw in de fout gaan, dan zou hij alsnog de voorwaardelijke celstraf moeten uitzitten, vindt het OM. Volgens het OM is Z. volledig toerekeningsvatbaar, wat betekent dat zijn handelen niet was ingegeven door een psychische ziekte. De aanklager eiste ook een schadevergoeding van 23.000 euro voor de NOS en de portiers die met hem te maken hebben gehad.

Symbool van vrije nieuwsgaring

Volgens het OM is “op primetime het symbool van de vrije nieuwsgaring overvallen en zendtijd afgeperst”. Verder vindt de officier van justitie dat Tarik Z. “de feiten en de impact op de slachtoffers bagatelliseert”.

ANP/TPO