Binnenland

Uitbetaling WW dreigt chaos te worden

19-06-2015 07:51

Iedereen die na 1 juli werkloos wordt, moet elke maand doorgeven of hij nog iets heeft verdiend. Doet men dit niet, krijgt men geen uitkering. UWV-bestuurder Fred Paling waarschuwt in Trouw echter dat het systeem zo ingewikkeld is, dat iedereen er volgens het UWV fouten mee gaat maken.

Als je recht hebt op een uitkering, maar ook geld hebt verdiend, dan moet het sociale verzekeringsloon (sv-loon) worden doorgegeven. Dit is het loon waarover premies voor sociale verzekeringen worden berekend.

Dit loon heet echter op bijna alle loonstrookjes anders. Soms staat het er zelfs helemaal niet op en moeten mensen dit zelf berekenen. Om dat te kunnen, moet je weten hoe hoog je vakantietoeslag is, of er een ploegentoeslag is (en zo ja, hoe hoog die is) en of je een 13de maand of eindejaarsuitkering krijgt.

Uit een proef van Trouw bleek dat 99 procent van de deelnemers het formulier verkeerd invulde. Paling stelt ervan uit te gaan dat iedereen het in de eerste maand fout zal doen.

Een ander probleem is dat iedereen die in juli werkloos wordt – naar verwachting zo’n 60.000 mensen – zijn eerste uitkering mogelijk pas na zes weken ontvangt. Het UWV heeft alle helpdeskmedewerkers het weekend van 1 en 2 augustus ingeroosterd om vragen van uitkeringsgerechtigden te beantwoorden.