Binnenland

Asscher: Nieuw onderzoek naar radicalisering jongeren

23-06-2015 07:04

Minister Asscher van Sociale Zaken heeft aangekondigd een nieuw onderzoek te laten doen naar radicalisering onder Turkse en Marokkaanse jongeren. Dit zei hij maandagavond tijden een bijeenkomst in theater De Meervaart in het Amsterdamse Osdorp, zo schrijft AT5.

Asscher sprak hier met jongeren van Turks-Nederlands Tegengeluid. De bijeenkomst ging over een omstreden onderzoek van bureau Motivaction. Volgens dit onderzoek zou 90 procent van de Turks-Nederlandse jongeren sympathiseren met IS.

Het onderzoek zorgde in november voor veel ophef binnen de Turkse gemeenschap. Het onderzoeksbureau werd zelfs voor de rechter gesleept door de Turkse Arbeidersvereniging in Nederland (HTIB).

Het nieuwe onderzoek zou de minister moeten aantonen wat de opvattingen zijn van Turkse jongeren in de samenleving. “Hoe komt het dat ze aan de ene kant heel goed integreren, aan de andere kant soms heel erg op de eigen kring gericht zijn. Wat gaat daar mis en wat gaat daar goed.  Ik denk dat dat belangrijk is, uiteindelijk wil je dat iedereen erbij hoort en meedoet,” aldus Asscher.

Nadat het laatste onderzoek naar buiten kwam, gaf de minister aan zeer verontrust te zijn. De Turkse gemeenschap was woest om de resultaten en vond dat hun imago geschaad was. Volgens hen had Asscher het onderzoek direct in twijfel moeten trekken.