Binnenland

Geheime diensten gaan nog vaker aftappen

02-07-2015 06:08

Nederland gaat op grotere schaal telefoongesprekken en e-mailverkeer aftappen. Terroristen en potentiële Syriëgangers kunnen op die manier sneller worden opgespoord. Ook willen geheime diensten zo cyberaanvallen afslaan, schrijft het AD. Wel worden de diensten beter gecheckt. Er komt meer controle op wat er met de data wordt gedaan.

De plannen worden donderdag bekendgemaakt door minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) bij de presentatie van de nieuwe Wet voor de inlichtingendiensten.

Het gaat bij het aftappen vooral om de zogenoemde metadata. “Dat is dus niet de inhoud van het gesprek, maar alleen welk nummer met welk nummer heeft gebeld,” aldus Plasterk. “Die data mag alleen met een gericht doel worden verzameld en in de nieuwe wet is precies geregeld wie de informatie mag zien en hoe lang die bewaard mag worden.”

Het massaal aftappen van telefoons en e-mail ligt gevoelig na de onthullingen over massa-surveillance door de Verenigde Staten. Toch vindt de minister dat de forse uitbreiding van de bevoegdheden er moet komen.

Nederland staat al jaren in de top van landen die het meest aftappen.