Binnenland

Veroordeelde terrorist gaf lezingen in moskee Geleen

08-07-2015 06:54

Een veroordeelde Belgische terrorist heeft tot twee maal toe een lezing gegeven in de Al Houda moskee in Geleen. De Limburgse politie en justitie wisten hier niets van. Dit blijkt uit onderzoek van Dagblad de Limburger en het Limburgs Dagblad.

Het gaat om de 41-jarige Abdallah Ouabour uit Maaseik. Ouabour werd in 2007 in België tot zes jaar cel veroordeeld, omdat hij één van de leiders was van de Belgische cel GICM (Groupe Islamique Combattant Marocain), die gelieerd is aan Al Qaida.

Bronnen concluderen op basis van foto’s en film-en geluidsopnames dat Ouabour een half jaar geleden in de Geleense moskee was. Ook hebben sommigen hem er met eigen ogen gezien.

Het Openbaar Ministerie heeft filmpjes bestudeerd van de lezing die Ouabour hield en die hij vervolgens op zijn Facebookpagina plaatste. Justitie stelt dat deze beelden “zeker” zijn opgenomen in de gebedsruimte van de Geleense moskee. De 41-jarige kan volgens het OM echter niet geïdentificeerd worden op basis van de beelden, omdat deze te vaag zijn.

Burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen stelt verkeerd te zijn geïnformeerd door politie en justitie. Die meldden eerder helemaal niet te weten wie Ouabour is. “We hebben achteraf geconstateerd dat de informatie niet juist is doorgekomen”, zegt Cox.

De burgervader zal de politie hier op aanspreken en gaat ook in gesprek met het moskeebestuur. “Haatprediken accepteer ik niet binnen mijn gemeente.”