Binnenland

Syriëgangers raken uitkering direct kwijt

15-07-2015 06:31

Het kabinet heeft nieuwe wetgeving klaarliggen die ervoor moet zorgen dat het ‘sponsoren’ van jihadisten met Nederlands belastinggeld stopt. Dit schrijft De Telegraaf.

De wet moet ervoor zorgen dat de uitkering, toeslag of studiefinanciering van islamitische strijders die uitreizen naar Syrië of Irak om zich aan te sluiten bij terreurbeweging IS onmiddellijk wordt stopgezet.

Met het afsluiten van de geldstroom wil minister Asscher (Sociale Zaken) voorkomen dat de jihad met overheidsgeld wordt gefinancierd. Ook hoopt hij dat het uitreizen naar IS-gebieden wordt ontmoedigd.

De minister denkt dat de uitkeringen, toeslagen en studiefinancieringen een belangrijke bron voor inkomsten kunnen zijn voor jihadisten. “Ik wil niet hebben dat een IS-strijder met zijn pinpas in Raqqa zijn stufi incasseert.”

Het is nu al mogelijk een uitkering stop te zetten, maar dit lukt lang niet altijd. Bovendien gaat er veel tijd overheen. Met de nieuwe wet kan een uitkering direct worden stopgezet als duidelijk is dat de ontvanger zich bij IS heeft aangesloten.