TPOok!

 
avatar
   
Buitenland

‘Vlaamse uitgever ontslagen omdat hij te politiek-incorrect boek wilde uitgeven’

Boek met kritiek op islam, EU en multiculturele samenleving viel mogelijk verkeerd

3664440236

 

Bizarre reeks ontwikkelingen in de Vlaamse uitgeverswereld: de in Vlaanderen bekende uitgever Karl Drabbe is plotseling, na 17 jaar trouwe dienst, door uitgeverij Polis-Pelckmans ontslagen. Naar de reden is het gissen, want zowel Polis-Pelckmans als Drabbe zelf kunnen of mogen geen commentaar leveren.

Vlaams-nationalistisch

Maar op social media gonst het van de geruchten: zo zou Drabbe zijn ontslagen omdat hij ‘te Vlaams-nationalistisch is’. Vlaams-nationalistisch wordt in het politiek-correcte Vlaanderen nogal eens als ‘extreem rechts’ gezien en aangezien Drabbe ook initiatiefnemer is van de, voor Vlaamse begrippen haast van Geenstijl-achtige proporties zijnde, Vlaamse website Doorbraak.be (waar ze zich als één van de weinige Vlaamse media niet aan het cordon sanitaire rondom het Vlaams Belang houden), zou daar een kern van waarheid in kunnen zitten.

Het is in elk geval niet verbazend als Vlaamse auteurs die ook bij Polis-Pelckmans uitgeven niet allemaal even blij zijn met een uitgever van dergelijk profiel. Maar dat verklaart nog altijd niet waarom Drabbe nu pas is ontslagen.

‘Waarover men niet spreekt’

Geheel toevallig was Drabbe ook de uitgever van de bekende Belgische publicist Wim van Rooy, vader van TPO-publicist Sam van Rooy, een intellectueel die bekend staat als islamkritisch. En eveneens geheel toevallig legden Drabbe en Van Rooy net de laatste hand aan Van Rooys nieuwste, vuistdikke, boek Waarover men niet spreekt. Bezonken gedachten over postmodernisme, Europa, islam. In dit boek wordt op niet mis te verstane wijze maar keurig onderbouwd stevige kritiek geleverd op de Belgische multiculturele samenleving, de postmoderne cultuurmarxistische elite, de EU, de massa-immigratie en de islam. Het boek stond zelfs al prominent aangekondigd in de zomercatalogus van de uitgeverij.

En dat boek wil Polis-Pelckmans nu ineens niet meer uitgeven. Helaas kwamen Van Rooy en Drabbe daar pas achter nadat ze anderhalf jaar lang aan het boek hadden gewerkt.

Onderwijstak

Volgens Van Rooy durft de uitgeverij het niet aan “omdat ze veel geld verdienen met boeken voor het onderwijs”, aldus Van Rooy in een telefonische reactie aan TPO. “Ze zijn natuurlijk bang dat de naam van hun onderwijstak schade oploopt als ze dit boek uitgeven. Bovendien zullen er meerdere auteurs van Polis-Pelckmans hebben gedreigd weg te gaan als dit boek wordt uitgegeven.”

Dat kan zijn, maar dat verklaart nog niet waarom Drabbe dan zo abrupt is ontslagen. Zeker omdat ze willens en wetens hebben aangeboden dit boek te gaan uitgeven en daarvoor Drabbe anderhalf jaar lang hebben laten begaan. Van Rooy: “Drabbe geldt als iemand met een vrije, openmindend geest. Hij geeft bijvoorbeeld ook Abu Jahjah uit. Ze hebben Drabbe gewoon carte blanche gegeven om mijn boek uit te geven zonder dat ze goed op de hoogte waren van de inhoud en zijn zich uiteindelijk rotgeschrokken.”

Politieke-correctheid

Maar Van Rooy is geen onbekende publicist en de inhoud van zijn werk kan ook geen verrassing zijn geweest voor de uitgeverij. Waarom dan zoveel paniek bij uitgerekend dit boek? “Misschien is het dat juist in dit boek alles samenvalt: Vlaanderen, de multiculturele samenleving, de politieke-correctheid, de EU en de drijvende ideologie daarachter en de islam en de gevaren daarvan in België. Het valt zodanig samen dat die waarheid wel erg ongemakkelijk wordt.”

De Leidse hoogleraar Paul Cliteur, die een voorwoord schreef in het boek, bevestigt dat het inhoudelijk in ieder geval goed in elkaar steekt. “Ik heb dit hele boek gelezen en het is het belangrijkste, meest uitvoerige en best gedocumenteerde boek in de Nederlandse taal over deze kwestie. Het zal de komende jaren als standaardwerk gebruikt worden. Op basis van kwaliteit is er dus geen enkele reden om uitgave te weigeren”, laat Cliteur in een reactie weten.

Verder zegt Cliteur niet te willen speculeren over de reden om het boek te weigeren maar denkt wel dat “op bepaalde standpunten over multiculturalisme en religieus terrorisme nog altijd een taboe rust, om verschillende redenen”.

Nederlandse uitgever

Of het aankaarten van taboe’s de doorslaggevende reden zijn geweest om het boek niet te willen uitgeven en of Drabbe inderdaad is ontslagen omdat hij Van Rooy begeleide als uitgever blijft dus gissen.

Maar Van Rooy is inmiddels bezig met het zoeken van een nieuwe uitgever, waarschijnlijk een Nederlandse uitgever. Hierover verwacht hij snel met nieuws te komen.

 

Lees ook het opinie-artikel van Sam van Rooy over deze kwestie.

   

Steun direct Bert Brussen

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.