Buitenland

Toeristen betalen 18.000 om gefokte leeuw om te mogen leggen

16-09-2015 18:16

Toeristen betalen tienduizenden dollars om in Afrika op gefokte leeuwen te jagen. De Duitse krant Die Welt meldt op basis van een nieuwe Zuid-Afrikaanse documentaire dat de dieren speciaal voor de jacht worden gefokt en grootgebracht. In de documentaire, Blood Lion, is te zien hoe de half tamme dieren ten prooi vallen aan buitenlandse toeristen.

Canned Hunting

De jagers zouden omgerekend zo’n 18.000 euro neertellen om een leeuw te mogen doden. De dieren worden gefokt en later uitgezet om gedood te worden, een werkwijze die ‘canned hunting’ wordt genoemd. Zuid-Afrika is een van de belangrijkste leveranciers van de trofeejacht op het Afrikaanse continent. In juli ontstond internationale ophef toen een Amerikaanse tandarts in Zimbabwe de onder de bevolking geliefde leeuw Cecil met pijl en boog doodde.

Journaliste Andrea Dijkstra schreef al eerder over de jacht op TPO Magazine (blendle), bij mannetjes zouden de bedragen pas bij 20.000 dollar beginnen, zo schreef zij. Soms zou er zelfs tot 90.000 dollar voor worden neergelegd. “Dan gaat het om een groot mannetje met gaaf gezicht en lange zwarte manen”

Leeuwen krijgen een week geen eten

Volgens de Zuid-Afrikaanse jachtvereniging Phasa gaven buitenlandse jagers – voornamelijk afkomstig uit de Verenigde Staten – in 2013 alleen al meer dan 64 miljoen euro uit aan de jacht en werden meer dan 44.000 dieren, van antilopen tot neushoorns, als trofee geëxporteerd.

Volgens activisten krijgen de leeuwen een week lang geen eten. “Als ze een auto aan zien komen, denken ze dat ze te eten krijgen”, aldus activiste Linda Park.

Het ‘canned hunting’ is het populairste is onder Amerikanen, van huis uit fervente jagers. Maar er worden ook  worden ook flink wat leeuwen geschoten door Europeanen, waaronder een enkele Nederlander. Naar ons land werden tussen 2007 en 2012 vanuit Zuid-Afrika zeven leeuwentrofeeën geëxporteerd, zo schreef Dijkstra.

(ANP/TPO)