Buitenland

Oekraïne doet 41 journalisten en bloggers in de ban

17-09-2015 14:52

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft in de nacht van 16 september een lijst met 41 namen van journalisten en bloggers bekend gemaakt die niet meer welkom zijn in Oekraïne. Ze hebben een persona non grata status gekregen met als reden dat deze journalisten resp. bloggers een “gevaar vormen voor de nationale veiligheid,” aldus de Oekraïense geheime dienst. Onder de 41 journalisten worden ook BBC Moskou correspondent Steve Rosenberg en twee andere BBC journalisten genoemd.

De Oekraïense veiligheidsdienst wil niet bekendmaken wat de aanleiding is van deze lijst en waarom deze specifieke journalisten een “gevaar voor de nationale veiligheid zouden vormen”. Wel is duidelijk dat onder de 41 journalisten en bloggers veel namen van journalisten voorkomen die voor de Russische staatsmedia werken.

Woordvoerder van de Oekraïense president, Yarema Doech, liet op Twitter weten dat de veiligheidsdienst uitvoerig onderzoek heeft gepleegd naar het werk van de 41 journalisten en bloggers en daaruit de conclusie heeft getrokken dat deze een gevaar voor Oekraïne betekenen.

‘Schending van persvrijheid’

Russische journalisten ervaren vaak problemen in Oekraïne omdat zij als “de vijand” gezien worden, maar het is voor het eerst dat Oekraïne maatregelen neemt tegen de BBC evenals andere internationale media. Volgens woordvoerder Doech komt de veiligheidsdienst later vandaag met een gedetailleerde verklaring.

Op Twitter wordt er door journalisten geschokt gereageerd op het besluit van Porosjenko. Het zou een schending van de persvrijheid zijn en al helemaal een imagoblunder voor Oekraïne die pretendeert zo graag bij Europa te willen horen. Met de publicatie van deze lijst bewijst Oekraïne wederom dat het land het niet zo nauw neemt met “Europese normen en waarden”. Persvrijheid zou een groot goed moeten zijn in Oekraïne die streeft, aldus Porosjenko, naar een EU-lidmaatschap in de toekomst.

Frappant detail is dat Europa nog niets van zich heeft laten horen. Als Rusland met een lijst met namen komt van journalisten die het land niet meer in mogen, dan zou Europa wel haantje de voorste zijn en met haar vingertje wijzen. Vooralsnog lijkt het erop dat Europa het hand boven het hoofd van Oekraïne houdt.

Meer lezen van correspondent Stefan Huijboom? Lees dan hier het hele verhaal op zijn kanaal op Blendle.