Buitenland

#OPHEF! Donald Trump ontkent niet dat Obama in buitenland geboren moslim is

18-09-2015 22:46

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump is vrijdag onder vuur komen te liggen van het Witte Huis door een campagnebijeenkomst in Rochester, in de staat New Hampshire. Daar zei een man tegen Trump dat moslims het probleem in de Verenigde Staten zijn en dat president Barack Obama er een van is.

De vastgoedmiljardair interrumpeerde hem niet en betwistte de stelling evenmin, maar zei in plaats daarvan: ‘juist’. De aanhanger zei vervolgens dat Obama niet eens een “Amerikaan is”.
Daarmee verwees hij naar eerdere twijfels van Trump of Obama wel in de VS is geboren. Volgens sommigen komt hij uit Kenia. Een geboortecertificaat moest eraan te pas komen om het bewijs te leveren dat Obama inderdaad Amerikaan is.

Een woordvoerder van het Witte Huis veroordeelde volgens CNN de opmerkingen van Trump, maar zei ook niet “verbaasd te zijn dat dit op een Donald Trump-bijeenkomst gebeurt”.

Hillary Clinton, presidentskandidate voor de Democraten, was “geschokt”. “Hij had dat soort retoriek, die haatdragendheid, direct moeten corrigeren.”

Ook is er kritiek gekomen van andere Republikeinse presidentskandidaten. Zo zei Senator Lindsey Graham dat Trump “een grens heeft overschreden”.

Op dezelfde bijeenkomst zei Trump overigens dat als hij daadwerkelijk president wordt, hij geen salaris wil. Hij zal de 400.000 dollar (zo’n 350.000 euro) die hij per jaar zou verdienen, afwijzen.

Het magazine Forbes schat het vermogen van de politicus op 4,1 miljard dollar. Zelf zei Trump in juli van dit jaar dat zijn vermogen meer dan 10 miljard dollar bedraagt.