Buitenland

Duitse politieagente schrijft boek: ‘Steeds meer geweld door jonge moslimmannen’

05-10-2015 13:39

 

‘Iedere tien minuten wordt in Duitsland een politieagent het slachtoffer van geweld’

 

De 32-jarige Duitse politieagente Tania Kambouri presenteert maandag een ontluisterend boek waarin zij, aan de hand van haar dagelijkse ervaringen als politiebeamte, de noodklok luidt over het toenemende geweld tegen (vooral vrouwelijke) agenten door met name jonge mannen die afkomstig zijn uit islamitische culturen. “Ging het enkele jaren geleden nog om incidentele gevallen, tegenwoordig nemen we van verhalen over geweld tegen de politie kennis zoals we kennis nemen van het dagelijkse weerbericht. Het is aan de orde van de dag”, zo vat zij de noodzaak voor haar boek samen in Die Welt.

Deutschland im Blaulicht

Het boek van Kambouri (Deutschland im Blaulicht), dochter van Griekse ouders die naar Duitsland emigreerden en daar succesvol integreerden, zal ongetwijfeld de nodige opschudding veroorzaken in Duitsland.

Ze komt er in haar boek openlijk voor uit dat het met name jonge moslimmannen zijn die zich schuldig maken aan het vele geweld tegen de politie. “Het is geen vooroordeel of racisme maar aan de orde van de dag dat bepaalde groepen overtegenwoordigd zijn als het gaat om geweld en bepaalde vormen van criminaliteit”, legt zij uit aan Die Welt.
“Het gaat om een algemeen disrespect voor autoriteit, om respectloosheid voor mensenrechten en fundamentele waarden, om parallele samenlevingen en de wil om te integreren die ontbreekt.”

‘Sinds 2013 niets veranderd’

In 2013 schreef Kambouri al een open brief waarin zij het toenemende geweld aan de kaak stelde. Zij vroeg zich toen openlijk af hoe de toekomst van Duitsland er uit moet zien als ‘jonge allochtonen in toenemende mate de regels van het land waarin zij leven weigeren  te accepteren’.
De brief kon op veel bijval van collega’s rekenen en veroorzaakte veel ophef in Duitsland.

Destijds wilde ze niet in de publiciteit treden maar nu zoekt ze toch het podium op. Reden: “Er is sindsdien niets veranderd, absoluut nul.”

Romantische volgelingen van kritiekloos multiculturalisme

In haar boek bekritiseert ze dan ook vooral de politici die niet bij machte lijken te zijn iets te veranderen. Ook haalt ze stevig uit naar de “sociaal romantische volgelingen van een kritiekloos multiculturalisme, die bij de eerste tekenen van kritiek direct klagen over islamofobie en xenofobie.”

Het boek komt op een interessant moment: de vluchtelingenstroom naar Duitsland brengt steeds meer zorgen met zich mee, ook over de veiligheid en het geweld.

Geen populisme maar common sense

“Als we worden ingezet bij problemen in asielzoekerscentra zien we dat respect, zeker voor vrouwen en de staat, volledig ontbreekt. Wij hebben onze mond en het woord als belangrijkste wapen, maar je kunt je afvragen of zij dat niet zien als een zwakte. In hun islamitische cultuur bestaat vooral de taal van geweld.”

“Dit is geen extreem-rechts populisme maar common sense. De grootste problemen hebben we altijd met jonge moslimmannen. Mensen uit culturen als Turkije, Koerdistan, Libanon, Tunesië en andere landen. Zij hebben de grootste moeite om te integreren. Het zijn altijd deze jongens die, met name vrouwelijke, politieagenten weigeren te respecteren en mij voor ‘hoer’ uitmaken.”

 

‘Deutschland im blaulicht, notruf einer polizistin’ (Duitse versie) is hier te downloaden als eBook.