Regio

Staatssecretaris Dijkhoff krabbelt alweer soort van terug inzake azc Oranje

07-10-2015 14:55

Het is de bedoeling dat het aantal asielzoekers in Oranje weer snel wordt teruggebracht naar het aantal van zevenhonderd dat in eerste instantie is afgesproken. Dat zei staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie woensdag in de Tweede Kamer.

De bewindsman besloot dinsdag in strijd met de afspraken extra asielzoekers naar het plaatsje in Drenthe te sturen. “Ik had geen alternatief meer”, aldus Dijkhoff.

Hij snapt dat de bewoners zich “overvallen voelen” en zodra hij andere mogelijkheden heeft gaat het terug naar het afgesproken aantal.

Er zijn iets meer dan honderd extra vluchtelingen naar Oranje gestuurd, aldus de staatssecretaris. Hij wil ook proberen te voorkomen dat er nog meer mensen heengaan, maar kan het niet beloven. Er kunnen maximaal 1400 mensen worden opgevangen.

Hoelang de extra asielzoekers in Oranje met iets meer dan honderd inwoners blijven, kan hij ook niet zeggen. “Ik kan er geen termijn aan plakken.”

Hij zei de afgelopen twee maanden Oranje bewust met rust te hebben gelaten. Hij wilde de burgemeester van Oranje “niet overrulen.”

Anp