Buitenland

Verenigde Naties: ‘Vreemdelingenhaat en anti-islamopmerkingen in openbaar debat Tsjechië is alarmerend’

22-10-2015 14:52

De VN heeft felle kritiek op de manier waarop Tsjechië vluchtelingen behandelt en hoe het land tegen migranten aankijkt. Asielzoekers zouden tot negentig dagen worden vastgezet. Ze moeten hun geld inleveren om daarmee hun gevangenschap te betalen.

Dit meldde de chef mensenrechten van de VN Zeid Ra’ad al-Hussein in het Zwitserse Genève. Hij zei gealarmeerd te zijn door vreemdelingenhaat in het openbare debat over migranten en door anti-islamopmerkingen van de Tsjechische president Milos Zeman.

Tsjechië reageerde geïrriteerd. Volgens de woordvoerder van de president is duidelijk dat “de campagne tegen Tsjechië vanwege de houding tegenover migranten” wordt opgevoerd. Verder blijft de president bij zijn opmerkingen.

Volgens de VN schendt Tsjechië systematisch mensenrechten van asielzoekers door hen in mensonterende omstandigheden vast te houden. Het land is het enige in Europa dat automatisch migranten na aankomst vastzet.

Volgens chef mensenrechten Hussein zijn de Tsjechische maatregelen erop gericht migranten te ontmoedigen om naar het land te reizen en daar te blijven.

Anp