Buitenland

Duitse experts waarschuwen voor zwaar geweld door extreem-rechts

03-11-2015 12:25

Duitse onderzoekers van extreem-rechts vrezen dat het steeds radicaler wordende Pegida uiteindelijk zal leiden tot geweld waarbij doden vallen. Zo laat de rechtsextremisme onderzoeker professor Hajo Funke aan Bild weten dat “het slechts een kwestie van tijd is voordat het escaleert en de eerste doden vallen”.

Volgens Funke moet er een einde komen aan de ‘hetze’ die door Pegida wordt gevoerd omdat anders “sommige mensen zich geroepen zullen voelen om te handelen. Die onbeteugelde hetze verlaagt de drempel om geweld te gebruiken.”

Funke denkt dat de oplossing vooral ligt bij bij een regering die op één lijn staat wat het aanpakken van de vluchtelingencrisis betreft. De laatste weken bestaat er in de regering steeds meer onenigheid over de aanpak van de crisis en keren steeds meer politici zich van Angela Merkel af. “Burgers moeten zien dat de regering één lijn trekt als het gaat om de aanpak van de vluchtelingencrisis.”

Politiebond

Ook volgens de Duitse politiebond dreigt de sfeer in Duitsland om te slaan van woorden naar geweldsdaden. Maar anders dan professor Funke legt Rainer Wendt, baas van de politiebond, de schuld niet bij Pegida alleen. “De regering zal de vluchtelingencrisis snel onder controle moeten krijgen anders loopt het uit de hand. Na de vele brandaanslagen op asielzoekerscentra en het belagen van vrijwilligers die met vluchtelingen werken, zullen dodelijke aanslagen uiteindelijk niet uitblijven. De regering moet nu gaan handelen”, aldus Wendt.

In de Mitteldeutsche Zeitung laat rechts-extremisme onderzoeker Bernd Wagner weten dat de millitante extreem-rechtse scene groeit. “Er wordt in die scene steeds vaker de opvatting gedeeld dat verzet tegen het democratische systeem en alles wat daarvoor staat noodzakelijk is en dat dit verzet mogelijk is door een guerrillaoorlog.”