Buitenland

Video: Al-Shabaab schiet magazijnen leeg op gevallenen

12-11-2015 23:26

In een video die door Al-Shabaab is vrijgegeven wordt een Oegandese soldaat getoond die gevangen genomen zou zijn bij een aanval op de basis Janale. Verder zien we gruwelijke beelden van hoe de terroristische strijders huishouden en hun magazijnen leegschieten op gevallen manschappen. Al-Shabaab, een tak van Al-Qaeda in Somalië is vooral bekend van continue aanslagen in dat land, maar slaat ook in Oeganda toe. 

Aanval op basis

shabaab2De terroristen laten de gevangen soldaat opdraven in de video en bespotten in dezelfde video een eerdere claim vanuit Oeganda dat Al-Shabaab al lang verslagen zou zijn. Bij de aanval op de basis Janale kwamen in september zeker 20 man van de Oegandese regeringstroepen om het leven. Men ramde in een vergeldingsactie met een bomauto de basis, en wist enige tijd de controle over de basis te krijgen.

Volgens ooggetuigen zouden er ook lijken van slachtoffers zijn buitgemaakt. Het gebruik van gedode vijanden is propagandamateriaal voor de terroristen, hetgeen ook uit deze video duidelijk wordt.

Let op: ook deze film bevat schokkende beelden

[jwplayer mediaid=”1520039″]

 

‘Je strijdt tegen Allah’

“Weet dat je niet tegen Al-Shabaab, een stel Mujaheddeen, of hoe je ons ook noemt strijdt. Maar je vecht tegen Allah”, zo waarschuwt de groepering in de video. Allah, zo bedoelt hij, “is sterker dan jullie leger”.

Na de claims probeert men het Oegandese leger voor schut te zetten door officiële beelden te monteren naast strijders die het magazijn leegschieten op gevallenen.

Al-Shabaab claimt zelf bij de aanval niet 20, maar 50 soldaten te hebben gedood en laat beelden zien van hun begrafenis, waarbij zij het hebben over de “kisten van kruisvaarders”.

Strijd binnen Al-Shabaab

Al-Shabaab pleegt vele aanslagen in Somalië en naburige landen, zoals Kenia en Oeganda. Binnen Al-Shabaab is de afgelopen tijd een machtsstrijd losgebarsten, toen een Sjeik van de groepering samen met 20 van zijn strijders trouw zwoer aan ISIS. Dit tot ongenoegen van andere krijgsheren binnen de groepering, waarvan wordt gezegd dat zij banden hebben met Al-Qaeda. Het is de verwachting dat het conflict nu tot een strijd binnen Al-Shabaab zal leiden. Inmiddels hebben ook andere strijders zich loyaal verklaart aan ISIS, terwijl de meesten nog trouw blijven aan Al-Qaeda.


shabaab-v1
shabaab-v2