Binnenland

Zaak Nicole van den Hurk: vooralsnog lijken vooral de nabestaanden te worden gestraft

12-11-2015 18:43

Tot teleurstelling van de nabestaanden is donderdag de rechtszaak rond de verkrachting van en moord op Nicole van den Hurk in 1995 tijdelijk stilgelegd. Er zou zich een nieuwe getuige hebben gemeld. Het Openbaar Ministerie wil nader onderzoek hiernaar en daarom bleef een verwachte strafeis tegen verdachte Jos de G. uit. De stiefzus en stiefmoeder van Nicole verlieten geëmotioneerd de rechtbank in Den Bosch.

Het was de bedoeling dat de officier van justitie haar strafeis zou formuleren, maar tijdens de zitting bleek dat deze week iemand zich gemeld heeft die De G. zou hebben horen zeggen dat hij een meisje heeft gedood. Het OM vermoedt dat het gaat om Nicole van den Hurk.

Ook besloot de rechtbank dat De G. terug naar de tbs-kliniek mag waar hij verbleef totdat hij bijna twee jaar geleden werd opgepakt in de zaak-Van den Hurk. De G. werd eerder veroordeeld tot tbs voor tenminste twee verkrachtingen: de verkrachting van zijn ex-vriendin en de verkrachting van een 20-jarige vrouw. Ook werd hij eerder veroordeeld voor geweldsmisdrijven.

De nabestaanden van Nicole hadden volgens hun advocaat Richard Korver erg toegeleefd naar donderdag. “Ze dachten dat ze te horen zouden krijgen wat het OM bewezen acht en welke straf het zou eisen, maar het ging allemaal anders. De zaak gaat langer duren en we weten niet wat de getuige nog zal toevoegen. Dus je vraagt je af of het de ellende waard is”, vertelde Korver na afloop van de zitting.

“En dan vervolgens de beslissing dat het voorarrest geschorst is en dat de verdachte terug mag naar de tbs-kliniek. De nabestaanden leefden toe naar de eis, en kregen iets dat uitgaat als een nachtkaars.”
Het OM denkt dat er ook een tweede persoon is die over soortgelijke informatie beschikt als degene die zich deze week heeft gemeld.

Het is niet de eerste keer dat de familie en nabestaanden van Nicole van den Hurk worden geconfronteerd met een tegenvaller. Zo werden de stiefvader en stiefbroer van Nicole zélf lange tijd verdacht van de moord op Nicole.

De advocaten van De G. waren donderdag overigens niet onder de indruk van het nieuws over de getuige. Ze zeggen dat het wel vaker gebeurt dat getuigen zich melden op het laatste moment.

De destijds vijftienjarige Nicole verdween op 6 oktober 1995 toen ze op de fiets op weg was van haar oma naar een bijbaantje in een supermarkt. Op 22 november 1995 werd haar lichaam gevonden in de bossen tussen Mierlo en Lierop.

Begin 2014 maakte het OM bekend dat tbs’er De G. opgepakt was na een DNA-match. Volgens de verdediging van G. is het OM misleidend als het over een match spreekt, omdat er geen volledig DNA-profiel ligt.

De G. ontkent zelf ook maar iets met de zaak te maken te hebben.

Anp/TPO

 

Lees ook: Geen spreekrecht stieffamilie Nicole van den Hurk