Buitenland

Aanslagen Parijs: De stand van zaken

16-11-2015 15:13

De eerste maandag na de aanslagen in Parijs begon met een belegering in het Brusselse Molenbeek. Belgische media meldden even de aanhouding van Salah Abdeslam, iets wat het Belgische Openbaar Ministerie daarna ontkende. Wel werd een andere man aangehouden, onduidelijk is nog wie.

Klopjacht op Salah Abdeslam

Salah Abdeslam (26) is een Fransman die in Brussel is geboren. Hij was vermoedelijk de chauffeur van één van de terroristen.  Tegen hem is een internationaal opsporingsbevel uitgegeven. Zijn broer Brahim Abdeslam pleegde vrijdag een zelfmoordaanslag op een terras van restaurant Comptoir Voltaire aan de Boulevard Voltaire. Een andere broer, Mohamed Abdeslam, werd zaterdag in Molenbeek gearresteerd maar maandag vrijgelaten. Van Salah wordt vermoed dat hij bij de aanslagen is betrokken.

Vals bom-alarm in Brussel

Ook werd maandag de Europese wijk in Brussel afgegrendeld. Het ging om een verdacht voertuig. De auto, met Franse nummerplaten, stond fout geparkeerd. De Belgische explosievenopruimingsdienst DOVO rukte uit en met robots werd de auto onderzocht. Enkele dingen uit de auto zoals een koffer, werden gecontroleerd tot ontploffing gebracht. Tegen 14.15 uur uur kwam de melding dat het vals alarm was.

12.00 uur 1 minuut stilte, TPO draaide Iggy Pop

Om 12.00 uur nam Europa één minuut stilte in acht. Bij TPO draaiden we echter Iggy Pop. Hoofdredacteur Bert Brussen legt hier uit waarom.

 

“En waarom eigenlijk stilte? Moeten we nu wéér stil zijn? Wéér onze mond houden? Wéér netjes bukken en het allemaal over ons laten komen? Moeten we onze mond nu wéér laten snoeren? Zijn we onderhand niet al lang genoeg stil geweest? Was stilte, al die tijd, die lange, lange, lange tijd, niet juist dé reden dat deze aanslagen konden gebeuren? Wéér konden gebeuren?”

 

Brein Parijs ongrijpbaar

Het vermoedelijke brein achter de aanslagen in Parijs is de beruchte Belgische jihadist Abdelhamid Abaaoud. Abaaoud (28), alias Abu Umar al-Baljiki, komt uit de Brusselse deelgemeente Molenbeek. Het is bij lange na niet voor het eerst dat zijn naam opduikt. Hij wordt ook gezien als leider van de terreurcel die in januari werd opgerold in de Waalse stad Verviers. De terreurcel zou op het punt hebben gestaan om aanslagen te plegen op politiebureaus en agenten.

Abaaoud ontsnapte in januari waarschijnlijk van Griekenland naar Syrië, nadat twee door hem gerekruteerde terroristen werden doodgeschoten toen ze een aanslag planden vanuit een schuiladres in Verviers. De veiligheidsdiensten denken nu dus ook dat Abaaoud na de mislukte aanslagen in Verviers ook betrokken is bij de aanslagen in Parijs.

Duitsland houdt Algerijn aan die aanslagen voorspelde

De Duitse politie heeft in Arnsberg een 39-jarige Algerijn aangehouden die mogelijk voorkennis had over de aanslagen in Parijs. Hij zou enkele dagen voor de aanslagen uitlatingen hebben gedaan tegenover Syrische vluchtelingen over dat er iets in de Franse hoofdstad zou gaan gebeuren. De man wordt nu verdacht van het nalaten om een ernstig misdrijf bij de autoriteiten te melden, zei een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in de stad in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Het onderzoek moet eerst uitwijzen of de man alleen een beetje belangrijk liep te doen, of dat hij feitelijk voorkennis van de aanslagen had.

TPO/ANP