Buitenland

Parlementslid Labour: ‘Godslastering moet strafbaar worden in Verenigd Koninkrijk’

16-11-2015 17:09

Het Britse Labour-parlementslid Keith Vaz wil de herinvoering van blasfemiewetten die godslastering strafbaar stellen. Deze wetten moeten dan wel gelden voor iedereen, geen enkele religie uitgezonderd. Dat opperde het parlementslid op een bijeenkomst met de Britse moslimraad, één dag voor de aanslagen in Parijs.

Tijdens deze bijeenkomst werd besproken hoe om te gaan met de ‘laster’ en de ‘onverantwoordelijke manier waarop de media omgaan met zaken die betrekking hebben op moslims’.

Volgens Vaz kan de moslimgemeenschap met deze wetten ‘effectiever reageren op beschuldigingen tegen moslims en het vernederen van de profeet Mohammed’.

“Religie is heel speciaal voor mensen en daarom zou ik geen moeite hebben met het herinvoeren van deze wetten”, aldus Vaz.

De deelnemers van de bijeenkomst waar Vaz sprak willen ook dat de Britse Raad voor Journalistiek meer macht krijgt om ‘klachten over religieuze discriminatie’ beter aan te pakken.

De voorzitter van de Britse bond voor secularisten liet in een reactie weten niet bepaald blij te zijn met het voorstel van de Labour-parlementariër: “Ik ben verbijsterd dat een politicus met zo’n staat van dienst hiermee op de proppen komt. In elke pluriforme samenleving moeten ideeën, dus ook religieuze ideeën, onderwerp zijn van het debat. Het herinvoeren van godslasteringswetten zou geen goed voorbeeld zijn voor islamitische landen waar op dergelijke wetsovertredingen de doodstraf staat. In Pakistan kan alleen al het worden beschuldigd van godslastering je leven kosten.”