Buitenland

UNHCR: ‘Gaarne geen vluchtelingen demoniseren’

17-11-2015 11:48

De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR dringt er bij Europese landen op aan de aanslagen in Parijs niet in verband te brengen met de vluchtelingenstroom. Mensen die op de vlucht zijn voor vervolging en conflicten moeten niet afgewezen worden of de schuld krijgen.

“We zijn bezorgd over reacties van sommige landen die bestaande programma’s willen beëindigen, die terugkomen op toezeggingen om de vluchtelingencrisis beheersbaar te maken, of die oproepen nieuwe barrières op te werpen”, aldus het hoofd woordvoering van de UNHCR. “We zijn zeer bezorgd over uitingen die vluchtelingen als groep demoniseren. Dat is gevaarlijk en draagt bij aan xenofobie en angst.”

Niet alleen in Europa worden asielzoekers in verband gebracht met de aanslagen, ook in de Verenigde Staten gaan steeds meer stemmen op vluchtelingen uit Syrië te weren. Meer dan twintig Republikeinse gouverneurs proberen hun staten af te sluiten voor de komst van asielzoekers.

Ook Republikeinse presidentskandidaten komen met plannen in die richting. Ze willen geen moslimvluchtelingen maar alleen christenen.

President Barack Obama spreekt daar schande van. “Als ik de suggesties van politieke leiders hoor dat er een religieuze toets moet komen is dat beschamend. Dat is niet Amerikaans. Dat is niet wie we zijn. We hebben geen religieuze toets voor onze compassie.”

Anp