TPOok!

 
avatar
   
Binnenland

80 procent Nederlanders wil Zwarte Piet, dus geen Roetveeg/Witte/Regenboog Piet

Het jaarlijkse EenVandaag Zwarte Piet-onderzoek

Ook dit jaar vindt een ruime meerderheid (80 procent) dat het uiterlijk van Zwarte Piet niet moet worden aangepast. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 25.000 mensen. Er is wel een lichte verschuiving te zien: vorig jaar was 83 procent tegen het aanpassen van Zwarte Piet en in 2013 nog 89 procent.

Ook accepteren steeds meer mensen een piet zonder traditionele kenmerken. Zo vindt 60 procent van de deelnemers het acceptabel als Piet geen dikke rode lippen meer heeft (in 2014 was dat 50 procent), en accepteert ook een meerderheid (55 procent) een piet zonder oorringen. Vorig jaar was dat een minderheid van 46 procent.

Ook vinden vier op de tien (41 procent) het acceptabel als piet geen kroeshaar meer zou hebben – in 2014 was dat nog 33 procent. Een meerderheid blijft tegen het veranderen van de huidskleur van Zwarte Piet.

Van de deelnemers vindt 15 procent dat het uiterlijk van Zwarte Piet wél moet worden aangepast. Vooral hoger opgeleiden (29 procent), jongeren in de leeftijdscategorie 18 tot 25 jaar (32 procent) en mensen die wonen in één van de grote steden in de Randstad (22 procent) staan vaker positief tegenover aanpassing.

Hoewel de meeste mensen willen dat Piet zwart blijft, verwachten maar drie op de tien (28 procent) dat hij over tien jaar werkelijk nog zwart zal zijn.

Zes op de tien (59 procent) van de deelnemers denken dat Zwarte Piet over tien jaar vooral gekleurd of wit zal zijn, of alleen roetvegen heeft. Bij jongeren onder de 25 jaar is dit contrast nog groter: driekwart van hen (77 procent) verwacht een ander uiterlijk en slechts een zesde (17 procent) denkt dat hij zwart zal blijven.

   

Steun direct Bert Brussen

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.