Binnenland

Hoger beroep Journaal-kaper leidt tot zwaardere straf

22-12-2015 13:57

Tarik Z. is dinsdag in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van veertig maanden, waarvan 24 voorwaardelijk, voor het ‘kapen’ van het NOS Achtuurjournaal. Dat is een hogere straf dan die hij eerder van de rechtbank kreeg.

De twintigjarige Z. uit Pijnacker drong op 29 januari netjes gekleed de studio van het NOS Journaal binnen, gewapend met een gasalarmpistool, en eiste zendtijd. Het journaal ging daardoor niet door. De student vond dat de NOS het nieuws manipuleerde, en daarmee de publieke opinie.

De rechtbank veroordeelde Z. eerder tot dertig maanden gevangenisstraf, waarvan vijftien voorwaardelijk. Zowel het Openbaar Ministerie als Z. ging in beroep tegen deze straf bij het hof in Leeuwarden.

Het hof komt tot een hogere straf omdat het anders denkt over de media-aandacht die het incident veroorzaakte. Volgens de advocaat van Z. zou de straf lager moeten uitvallen, omdat zijn cliënt uren na het incident herkenbaar in beeld werd gebracht. Het hof houdt hier geen rekening mee omdat Z. zelf de media zocht. ,,Dat de NOS zelf keuzes heeft gemaakt over de uitzending van het tegen hen gerichte handelen van verdachte maakt dit niet anders”, valt te lezen in de uitspraak.

Lees ook

Dit is de toespraak die Journaal-kaper Tarik Z. wilde houden

TPO – Gijzeling in NOS-studio – Man met pistool eist zendtijd

Dit bericht wordt aangevuld