Binnenland

Kerstmis vieren verboden in kalifaat Brunei, op straffe van vijf jaar cel

22-12-2015 12:31

Sultan Hassanal Bolkiah, de extreemrijke oliebaron die tevens dictator is van het islamitische staatje Brunei, heeft het kerstfeest officieel verboden. Moslims die worden betrapt op het versieren van een kerstboom, het dragen van een kerstmuts of het eten van kerststol danwel anderszins iets doen dat met kerst heeft te maken worden voor vijf jaar in de bak gegooid.

De strenge regels gelden alleen voor moslims. Niet-moslims zoals christenen mogen wel kerst vieren maar dan alleen binnenshuis en ze moeten hun kerstgedachte absoluut verborgen zien te houden voor moslims, anders krijgen ook zij straf.

Volgens de Daily Mail is de sultan bang dat kerstfeest het geloof van de brave moslims verpest, vandaar dat het kerstfeest zo vreedzaam en tolerant wordt verboden.

Het is in Brunei sowieso verboden om een andere religie dan de islam te promoten. Ook al is slechts 65 procent van de inwoners moslim, alle andere religies worden gedoogd zolang ze maar niet al te zichtbaar zijn.

Uiteraard gelden in Brunei de wetten van de sharia en kunnen overspelige echtgenotes, afvalligen en homo’s ter dood worden gestenigd. Voor dieven, alcoholdrinkers en tabaksrokers is er het trefzekere maar zeer tolerante en vreedzame toedienen van zweepslagen of het afhakken van handen. Die shariawetten gelden voor alle inwoners, dus ook voor niet-moslims.

Overbodig te vermelden is verder dat de sultan zelf en zijn familie zich niet aan de sharia houden en het begrip ‘sober leven’ niet echt kennen laat staan praktiseren. Ze wonen in megalomane gouden paleizen, bezitten harems, boten en auto’s en doen weinig anders dan zuipen, feesten, vreemdgaan en drugs gebruiken.