Buitenland

Iraakse leger meldt Ramadi geheel op ISIS te hebben veroverd

27-12-2015 17:33

Het Iraakse leger meldt de stad Ramadi, die afgelopen voorjaar in  handen van ISIS viel, weer geheel in handen te hebben. De verovering volgt op een strijd waarin van wijk tot wijk om de heerschappij in de stad werd gestreden. Vandaag werd een overheidscomplex in het centrum van Ramadi ingenomen. Daarmee is ISIS in deze Iraakse stad nu verslagen, zo meldde een woordvoerder van de strijdkrachten in Irak. Zij zouden volgens eerdere berichten nu willen doorstoten naar de grootste stad in handen van ISIS: het Noord-Iraakse Mosul. 

Het offensief tegen de aanwezigheid van de terroristen in de provinciehoofdstad begon begin deze week. ISIS meldde steeds successen in de stad, maar werd volgens berichten van het Iraakse leger toch steeds verder teruggedrongen.

Afkalvend ISIS-grondgebied

Na een haast onophoudende stroom van succesberichten aan de kant van ISIS, sinds vorig jaar, lijkt het tij zich aan het einde van dit jaar steeds meer te keren. De Peshmerga, de Koerdische strijdkrachten in Irak, meldden in November al de verovering van het strategisch gelegen Sinjar.

Deze stad was het bekendste vanwege het nieuws over de inname door ISIS, vorig jaar. Toen vluchtten duizenden Yezidi’s naar de bergen rondom de stad, en werden honderden vrouwen en kinderen ontvoerd door de terroristen. De Koerden berichten nog steeds over verschillende massagraven die zij aantreffen in de stad, en over de verhalen van verhandeling van Yezidi-vrouwen als slaaf voor ISIS.

(TPO/ANP)