Binnenland

Loek Hermans niet meer beschikbaar als burgemeester Zutphen

28-12-2015 14:43

Loek Hermans (VVD) is niet meer beschikbaar als burgemeester van Zutphen. Na een tweede gesprek met de fractievoorzitters vindt hij dat er “te weinig draagvlak voor hem is”, dat maakt de provincie Gelderland bekend. De voorgenomen aanstelling als waarnemend burgemeester was controversieel. Hermans stapte in november op als fractievoorzitter van de VVD in de Eerste Kamer. Hij diende zijn ontslag in na een vernietigend oordeel over zijn functioneren bij thuiszorgorganisatie Meavita.

De fractievoorzitters in de stad twijfelen volgens de provincie niet aan de bestuurlijke kwaliteiten en integriteit van Hermans, maar ze vinden wel dat de benoeming “te vroeg” komt, zo weet het ANP. Aanvankelijk steunden de fractievoorzitters de kandidatuur van Hermans nog unaniem

De gemeente Zutphen sprak eerder nog van “Een daadkrachtige persoonlijkheid met een stevig bestuurlijk netwerk op landelijk en regionaal niveau”. Tegelijkertijd waren vanuit de samenleving andere geluiden te horen. Inwoonster Inge Schultze zat niet op Hermans te wachten, en startte een petitie tegen zijn komst als waarnemend burgervader.