Buitenland

Saoedi-Arabië executeert 47 terroristen én demonstranten

02-01-2016 10:37

Saudi-Arabië heeft zaterdag 47 mensen geëxecuteerd die waren veroordeeld wegens terrorisme. Onder hen was de prominente sjiitische geestelijke Nimr Baqr al-Nimr. Dat heeft het Saudische ministerie van Binnenlandse Zaken gemeld.

De meeste van de geëxecuteerden waren betrokken bij een reeks aanslagen die terreurbeweging al-Qaeda tussen 2003 en 2006 uitvoerde, stelt het ministerie. Er zijn echter ook sjiieten omgebracht die van 2011 tot 2013 betrokken waren bij protesten tegen het bewind, onder wie Nimr.

De executie van Nimr zal slecht vallen bij Iran. Dat had eerder al gewaarschuwd dat ,,Saudi-Arabië een hoge prijs betaalt” als het land de terechtstelling zou uitvoeren.

Het is niet bekend hoe de veroordeelden ter dood zijn gebracht. Saudi-Arabië kiest veelal voor openbare onthoofdingen.

Het land heeft het aantal executies vorig jaar scherp opgevoerd. In 2015 werden 157 mensen ter dood gebracht, terwijl dat er een jaar eerder nog negentig waren.

Update: Iran heeft gereageerd

Iran heeft zaterdag woedend gereageerd op de massale executie van 47 veroordeelde ‘terroristen’ in Saudi-Arabië, onder wie de prominente sjiitische geestelijke Nimr Baqr al-Nimr.

De Iraanse ayatolla en oud-president Mohammad Khatami verklaarde er niet aan te twijfelen ,,dat dit heldere bloed de koninklijke familie van Saudi-Arabië zal besmeuren en die zal wissen uit de geschiedenisboeken”. ,,De misdaad van de executie van sjeik Nimr is onderdeel van een crimineel patroon van deze verraderlijke familie. De islamitische wereld zal luid protesteren en dit schandelijke regime zo veel mogelijk aan de kaak stellen.”

ANP

Beeld: Javierblas