Regio

Einde opwarming aarde in Noorden van Nederland, leven ligt stil

05-01-2016 09:28

Het openbare leven in het noorden van het land is dinsdagochtend ontregeld door de ijzel. Automobilisten hebben vanwege het extreme weer het advies gekregen de weg niet op te gaan. Mensen die dinsdagochtend toch zijn gaan rijden, kunnen volgens de ANWB in het noorden van het land niet harder dan 50 kilometer per uur.

Diverse scholen in Groningen, Winschoten, Veendam en Stadskanaal blijven de hele dag dicht. Ook de Hanzehogeschool houdt de gebouwen gesloten. Een groot aantal andere scholen uit Groningen en Hoogezand heeft vanwege de ijzel het rooster aangepast. Dat geldt ook voor de Universiteit van Groningen. De universiteit adviseert studenten en medewerkers om tot 12.00 uur thuis te blijven.

Er rijden op de trajecten Zwolle en Leeuwarden en tussen Zwolle en Groningen nauwelijks treinen. De vertraging is volgens de NS meer dan een uur. De verwachting is dat dit tot 11.00 uur gaat duren. Ook de bussen in Friesland en snelbussen (qliners) in Groningen en Drenthe rijden voorlopig niet. Busmaatschappij Arriva laat weten de situatie goed in de gaten te houden.

De GGD in Groningen heeft alle afspraken voor dinsdagochtend geschrapt en ook de consultatiebureau’s blijven gesloten. Het vuilnis zal ook niet worden opgehaald.

Strooiwagens hebben sinds maandagavond 18.00 uur een miljoen kilo zout gebruikt vanwege de gladde wegen in het noorden van het land. Volgens Rijkswaterstaat zijn er tot nu toe 119 ritten gemaakt. Het strooien in Groningen, Friesland, Drenthe en ook Flevoland en Overijssel gaat voorlopig nog door.

Ook heeft Rijkswaterstaat beide Firestorms (calamiteitenmachines) ingezet. De Firestorm bestrijdt ijsplaten door een warme zoutoplossing (ongeveer 60 graden) op het ijs te spuiten.

Maandagavond en in de nacht van maandag op dinsdag gebeurden in het noorden tientallen auto-ongelukken.

Anp