Buitenland

Duitse minister van Justitie (SPD): ‘Aanrandingen oudejaarsavond georganiseerde actie’

10-01-2016 18:15

De massale aanrandingen en diefstallen rond de jaarwisseling in het stationsgebied van Keulen en enkele andere Duitse steden zijn volgens de Duitse minister van Justitie Heiko Maas een georganiseerde actie. “Niemand kan mij vertellen dat dit niet vooraf georkestreerd is”, aldus de SPD-minister in de Duitse krant Bild am Sonntag.
“Als op zo’n grote schaal misdaden worden begaan, lijkt het er sterk op dat dit niet spontaan gebeurd is. We moeten zo snel mogelijk duidelijk zien te krijgen hoe dit heeft kunnen gebeuren.”

Bild am Sonntag meldt tevens op basis van politiebronnen dat Noord-Afrikaanse jongeren elkaar in de dagen voor de jaarwisseling via sociale media hebben opgeroepen om naar het stationsplein in Keulen te komen. De oproep zou ook verspreid zijn in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

De minister sluit niet uit dat ook de vergelijkbare incidenten in steden als Hamburg, Frankfurt en zelfs Zürich (Zwitserland) en Kalmar (Zweden) op deze manier georganiseerd zijn. “Het lijkt alsof deze datum speciaal gekozen is vanwege het grote aantal mensen dat dan op de been is.”

Maas onderzoekt de mogelijkheid om daders terug te sturen naar het land van herkomst. “Als dat niet kan, zullen we suggesties doen om dat te veranderen. We willen alle daders voor de rechter brengen om de vele vluchtelingen die niets misdaan hebben te beschermen en ervoor te zorgen dat niemand zich in Duitsland boven de wet kan stellen.”

 

Anp