Doneer aan TPO
 

‘Massa-aanranding door asielzoekers in Zweden door media in doofpot gestopt’

'We gingen er vanuit dat het verhaal was bedacht door extreem-rechts'

Door: , 13:28, 11 januari 2016

'We gingen er vanuit dat het verhaal was bedacht door extreem-rechts'

Massale aanrandingen van jonge vrouwen door een groep van zo’n 90 jonge mannen, de meesten alleenstaande minderjarige asielzoekers, tijdens een concert in Zweden afgelopen augustus is door Zweedse media bewust onder de pet gehouden. Dat blijkt althans uit emails, sms’jes en telefoongesprekken tussen een journaliste van de Zweedse courant Dagens Nyheter (DN), het grootste ochtendblad van Zweden, en een medewerker van de Zweedse politie die getuige was van de aanrandingen waar het Zweedse online medium Nyheteridag de hand op heeft weten te leggen.

Kungsträdgården-park

Uit de correspondentie tussen de, anonieme, politiemedewerker (werkzaam als psycholoog bij de politie) en DN-journaliste Hanne Kjöller blijkt dat de courant daags na de aanrandingen op 15 augustus in het Kungsträdgården-park te Stockholm, waar het concert plaatsvond, op de hoogte was en voornemens hierover een artikel te publiceren. Maar toen de journaliste van de politiemedewerker kreeg te horen dat de verdachten asielzoekers waren liet de journaliste niets meer van zich horen. Er verscheen ook geen artikel over deze aanrandingen in DN.

Keulen

Pas nadat in januari 2016 de feiten over de oudejaarsnacht in Keulen naar buiten kwamen nam de journaliste weer contact op met de politiepsycholoog. Op de vraag waarom ze nooit meer iets van zich had laten horen gaf ze als antwoord dat haar hoofdredacteur destijds had besloten het verhaal over de aanrandingen in augustus te negeren “omdat het waarschijnlijk is verzonnen door de Zweedse Democraten” (de Zweedse versie van de PVV, red.).

Op 9 januari 2016 publiceert DN alsnog een artikel over de aanrandingen in augustus te Stockholm, met de aanrandingen in Keulen als aanleiding. In dit artikel wordt ook vermeld dat de aanranders van augustus ‘overwegend minderjarige alleenstaande asielzoekers’ waren (‘unaccompanied arrivals‘, is de uit het Zweeds vertaalde Engelse term).

Maar het antwoord op de vraag waarom DN niet in augustus al publiceerde over de aanrandingen in het park moet de auteur van het artikel schuldig blijven.

Zweedse Democraten

Uit de documenten die in bezit zijn van NyheterIdag blijkt echter dat de aanname dat alles ‘is verzonnen door de Zweedse Democraten’ de werkelijke reden was om er niet over te publiceren.

De politiepsycholoog in kwestie laat overigens ook aan NyheterIdag weten dat hij destijds ook aan twee andere Zweedse media zijn getuigenverklaringen van de aanrandingen heeft gegeven, maar dat ook deze media niet reageerden.

 
 
 

Steun direct Bert Brussen

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 

Advertentie

 
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace