Buitenland

Zeker tien doden bij zelfmoordaanslag op moskee Kameroen

13-01-2016 10:55

Bij een zelfmoordaanslag op een moskee in Noord-Kameroen zijn zeker tien mensen om het leven gekomen. Een onbekende blies zichzelf op in een moskee, dat maakten de autoriteiten van het land bekend. Wie verantwoordelijk is voor de aanslag is nog niet bekend, maar er zijn vermoedens van betrokkenheid van de terroristische groepering Boko Haram.

Boko Haram

Boko Haram, een islamitisch-terroristische groepering uit Nigeria, werd kort geleden nog ‘technisch verslagen’ verklaard door de Nigerianen. Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat de hele groepering al uiteengeslagen is. De Nigeriaanse legerleiding had de afgelopen jaren de grootste moeite de terroristen te bedwingen, en nog altijd zijn honderden ontvoerde meisjes vermist.

Veel van de zelfmoordacties van Boko Haram worden uitgevoerd door vrouwelijke extremisten. In Nigeria en Noord-Kameroen zijn regelmatig aanslagen. Ook twee andere naburige landen van Nigeria, Niger en Tsjaad krijgen regelmatig te maken met aanslagen en aanvallen. Bij een aanval in het grensgebied tussen Tsjaad en Nigeria zijn in oktober in totaal elf Tsjadische militairen gedood. De landen hebben een gezamenlijke troepenmacht op de been gebracht om de terroristen te bestrijden.

Noodtoestand in Tsjaad

Buurland Tsjaad riep vorig jaar de noodtoestand uit in het grensgebied met Nigeria. Boko Haram noemt zich sinds enige tijd “ISIS West-Afrika”. Sinds het ontstaan van Boko Haram heeft de groepering al zeker 14.000 mensen gedood, zo weet ANP.

Dat Boko Haram begin dit jaar  ‘technisch verslagen’ werd verklaard komt niet geheel uit de lucht vallen. Enerzijds is Tukur Yusuf Buratai, de bevelhebber van het Nigeriaanse leger, inderdaad met een relatief succesvol offensief bezig geweest tegen de terroristen. Anderzijds kreeg hij ook een harde deadline, 31 december 2015, om het karwei te klaren en Boko Haram geheel te verslaan. Het is dus in ieders belang om die legeroperatie een succes te noemen.

Het afgelopen jaar lanceerden de terroristen een campagne met verschillende nieuwe zelfmoordaanslagen in Nigeria, in een reactie op het offensief van het leger.

(TPO/ANP)