Binnenland

NRC: ‘Wetenschappelijk taboe op onderzoek naar zedenmisdrijven en etniciteit daders’

16-01-2016 14:10

“Er rust in Nederland ‘een soort wetenschappelijk taboe’ op onderzoek naar de relatie tussen zedenmisdrijven en de herkomst van de daders. Dat zegt forensisch psycholoog Wineke Smid.

Onderzoekersonderzochten in 2008 specifiek de verdachten van groepsverkrachtingen en -aanrandingen. Ook hier blijken minderheden relatief vaak daders: van de 1.858 verdachten was 43 procent ‘autochtoon’ en 57 procent ‘allochtoon’.

Ook het Centraal Bureau voor de Statistiek publiceert cijfers over zedenmisdrijven. Zo’n 58 procent was autochtoon, 11 procent ‘westers allochtoon’ en 31 procent ‘niet-westers allochtoon’.

De uitschieters zijn mensen van Antilliaanse komaf, die 6,5 keer vaker een zedendelict plegen, gevolgd door mensen uit sub-Sahara Afrika (6 keer) en Arabische landen (5 keer).

‘We moeten vooral niet bang zijn om dit te onderzoeken als een cultureel fenomeen’, zegt Wineke Smid. ‘Dit soort onderzoek moet uit de taboesfeer’.”

 

Aldus NRC Handelsblad (Blendle-link, want linken naar website willen ze niet gezien de paywall), een ‘kwaliteitscourant’, dus het is waar.

Krijgt Sywert van Lienden nu excuses van policor rancuneus Nederland?

Overigens zijn deze FEITEN al meer dan 20 jaar bekend: in 1996(!) publiceerde Trouw al een artikel met als kop: Driekwart van verkrachters in grote steden is allochtoon. (Via.)